26 Avqust – BEYNƏLXALQ AZƏRBAYCAN MUĞAMI GÜNÜDÜR!

• CorelDRAW X5 Graphic

Avqustun 26-sı Beynəlxalq Azərbaycan Muğamı Günü və İpək Yolu Üzərində Yerləşən Ölkələrin Musiqisi Günü kimi qeyd olunur. Bu tarix muğamsevərlər, ömrünü bu sənətin yaşamasına və təbliğinə həsr edənlər üçün əziz bayramdır. Azərbaycan muğamının müasir tarixində ölkəmizin birinci xanımı, Heydər Əliyev Fondunun prezidenti, YUNESKO-nun və İSESCO-nun xoşməramlı səfiri Mehriban Əliyevanın rəhbərliyi ilə həyata keçirilən çoxşaxəli silsilə tədbirlər müstəsna rol oynayır. YUNESKO-nun qərarı ilə dünya mədəniyyətinin qeyri-maddi irsinin bəşəri əhəmiyyətə malik sərvətləri sırasına daxil edilməsi muğamın, tar ifaçılığı sənətinin təkcə xalqımızın deyil, bütün bəşəriyyətin misilsiz mədəni sərvətinin ayrılmaz hissəsi kimi qiymətləndirilməsidir.

Bu gün Azərbaycan muzeylərinin toplularında musiqi alətlərinin bir çox nümunələri qorunub saxlanmaqdadır. Lakin təəssüflər olsun ki, zamanın təsiri ilə , o cümlədən ehtiyatsızlıqdan onların əksəriyyəti öz əvvəlki görkəm və funksiyalarını itirmişlər.

Son illər Muzey Əşyalarının və Xatirə Əşyalarının Elmi Bərpa Mərkəzində respublikanın müxtəlif muzeylərindən daxil olan musiqi alətlərinin tarixi tədqiq olunur, öyrənilir, alətlərin ölçüləri, materialın növü, hazırlanma və quraşdırılma texnologiyası araşdırılır. Toplanmış materiallar əsasında musiqi alətlərinin əvvəlki görkəmləri yenidən bərpa edilərək muzeylərə qaytarılır.

Avqust 26, 2020